Najčastejšie zabíja srdcové zlyhanie

12.04.2018

"Najčastejšou príčinou úmrtia žien aj mužov na Slovensku sú dlhodobo choroby obehovej sústavy. V posledných troch rokoch im podľahlo viac ako 48 % pacientov hospitalizovaných v ústavných zdravotníckych zariadeniach."

Najčastejšou príčinou úmrtia žien aj mužov na Slovensku sú dlhodobo choroby obehovej sústavy. V posledných troch rokoch im podľahlo viac ako 48 % pacientov hospitalizovaných v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Vyplýva to zo Zdravotníckych ročeniek Slovenskej republiky. Okrem chorôb obehovej sústavy sa na úmrtnosti obyvateľov Slovenska výraznou mierou podpisujú aj nádorové ochorenia. U mužov ide najčastejšie o zhubný nádor priedušnice, priedušiek a pľúc; v prípade žien o rakovinu prsníka, každoročne pribudne až 2 000 nových prípadov.

Choroby dýchacej a obehovej sústavy patria spolu s nádorovými ochoreniami do skupiny tzv. civilizačných chorôb. Ich liečba so sebou prináša okrem psychickej záťaže aj výpadok alebo výrazné zníženie príjmu a zvýšené finančné výdavky. Vykryť stratu príjmu či ušlý zisk pri zdravotných komplikáciách pomáha životné poistenie. „To, že podceňovať takéto situácie sa neoplatí, si uvedomujú aj naši klienti. Až 62 % z nich spolu s poistnými produktmi životného poistenia uzavrelo niektoré z pripoistení,“ povedala Blanka Hatalová, členka predstavenstva KOMUNÁLNEJ poisťovne a dodala: „Medzi často dojednávané pripoistenia patria kritické choroby, čas nevyhnutného liečenia či pripoistenie hospitalizácie.“

Aj keď poistenie nedokáže chorobe zabrániť, pomáha vykompenzovať finančnú stratu pri práceneschopnosti, resp. pokryť náklady na liečbu. Jej dĺžka sa môže v závislosti od typu ochorenia a jeho závažnosti líšiť. Napríklad štandardná liečba chemoterapiou trvá 81 týždňov, t. j. približne 1,5 roka. Najvyššia poistná suma, ktorú vyplatila KOMUNÁLNA poisťovňa po diagnostikovaní kritickej choroby, presiahla sumu 6 600 eur. Priemerné poistné plnenie z pripoistenia kritických chorôb je 2 800 eur.

Informatívny výpočet pripoistenia kritických chorôb
Ak si napríklad 30-ročný človek k akémukoľvek bežne platenému poisteniu v KOMUNÁLNEJ poisťovni uzavrie pripoistenie kritických chorôb na 30 rokov s poistnou sumou 5 000 eur, platí približne 5,58 eur mesačne. V prípade, že by mu bola v budúcnosti diagnostikovaná kritická choroba, poisťovňa mu vyplatí celú dojednanú sumu – v uvedenom prípade 5 000 eur.